Datan ylläpitäminen

Ylläpitäjä

Tietoaineistojen ylläpitämistä varten sinun pitää olla kirjautuneena palveluun.    
Tarvitset Ylläpitäjän (Admin) tai Muokkaajan (Editor) oikeudet siihen organisaatioon, jonka tietoaineistoja haluat hallinnoida. Lue lisää jäsenyyksistä.

Näet kaikki palveluun lisäämäsi tietoaineistot profiilistasi kohdasta Minun tietoaineistoni. Näet kaikki organisaation tietoaineistot sen omalta sivulta.

Yksityishenkilöiden julkaisema data löytyy Yksityishenkilöt-organisaation alta.

Muokkaa dataa

Kun päivität palveluun lisäämääsi dataa, kerro datan hyödyntäjille mitä muutoksia teit. Muista myös päivittää metatiedot muutosten yhteydessä.

Muokkaa tietoaineistoja

Yksittäisen tietoaineiston muokkaus

Voit muokata yksittäisen tietoaineiston tietoja sen sivulta:

  • Muokkaa tietoaineiston metadataa, eli kuvailutietoja, valitsemalla Muokkaa tietoaineistoa.
  • Muokkaa tai lisää data-aineistoja valitsemalla Muokkaa tietoaineistoa > Data-aineistot.

Usean tietoaineiston muokkaus kerralla

Ylläpitäjän roolissa voit muokata useita organisaatiosi tietoaineistoja kerralla valitsemalla organisaation sivulla Muokkaa > Tietoaineistot. Voit muuttaa tietoaineistojen näkyvyyttä (julkinen/yksityinen) tai poistaa useita tietoaineistoja. Muut muokkaukset tulee tehdä jokaiselle tietoaineistolle erikseen.

Voit poistaa useamman tietoaineiston kerralla tai muokata useamman tietoaineiston näkyvyysasetuksia valitsemalla organisaation sivulla ensin Muokkaa ja sitten Tietoaineistot.

Muokkaa data-aineistoja

Data-aineistoja muokataan sen tietoaineiston sivulta, mihin data-aineistot kuuluvat.

Voit muokata kaikkia tietoaineiston sisältämiä data-aineistoja valitsemalla Muokkaa tietoaineistoa > Data-aineistot tietoaineiston sivulla.

  • Lisää uusi data-aineisto valitsemalla Lisää uusi resurssi ja seuraamalla lomakkeen ohjeistusta.
  • Muuta data-aineistojen järjestystä valitsemalla Järjestä data-aineistot.
  • Muokkaa yksittäisen data-aineiston tietoja tai poista data-aineisto valitsemalla aineisto.​​​​

Voit hallinnoida yksittäisiä data-aineistoja myös valitsemalla Muokkaa kyseisen data-aineiston kohdalta tietoaineiston sivulta.

Muokkaa data-aineistoa valitsemalla Muokkaa data-aineiston kohdalla sen tietoaineiston sivulta, johon data-aineisto kuuluu.

Tiedota käyttäjiä tekemistäsi muutoksista

Voit tiedottaa tietoaineiston käyttäjiä tietoaineiston päivittymisestä tai muutoksista erillisellä ilmoituksella, joka näkyy tietoaineiston sivun ylälaidassa. 

Voit lisätä tiedotteen tietoaineiston sivulta valitsemalla Muokkaa tietoaineistoa > Tietoaineiston muut tiedot ja kirjoittamalla kuvauksen Tietoaineiston päivitystiedote-kenttään.

Poista dataa

Data kannattaa poistaa palvelusta, jos se on vanhentunutta, ja sillä ei ole minkäänlaista historiallista arvoa. Jos uskot, että dataasi voidaan vielä hyödyntää esimerkiksi historiallisissa katsauksissa, älä poista sitä, vaan merkitse tietoaineisto vanhentuneeksi muokkaamalla sen voimassaoloaikaa. Jos data on osa aikasarjaa, älä poista sitä, vaan lisää tietoaineistolle uusi data-aineisto, jossa on nykyinen data. Merkitse vanhat data-aineistot arkistoiduiksi.

Jos päätät säilyttää vanhan datan palvelussa, pidä huoli siitä, että tietoaineiston ja/tai data-aineiston nimessä näkyy datan voimassaoloaika, esimerkiksi vuosiluvut.

Esimerkki: Historiallisesti arvokas data

Ostolaskut menneiltä vuosilta saattavat edelleen olla kiinnostavaa ja relevanttia tietoa uusien ajantasaisten ostolaskujen rinnalla. Näin ollen niitä ei kannata poistaa, sillä historiallisia tietoja voidaan käyttää esimerkiksi vertailuun. Tietoaineisto Kuopion kaupungin ostolaskut sisältää kaupungin ostolaskut eri vuosilta omina data-aineistoinaan.

Lue lisää datan poistamisesta ja tiedon jakamisen päättämisestä tiedon jakamisen toimintamallista.

Poista tietoaineisto

Poista tietoaineisto valitsemalla Muokkaa. Löydät Poista-painikkeen lomakkeen alareunasta.

Avoindata Note icon

Huom.

Jos poistat tietoaineiston, myös kaikki sen data-aineistot poistuvat.

Poista data-aineisto

Voit poistaa data-aineistoja valitsemalla Muokkaa haluamasi data-aineiston kohdalta tietoaineiston sivulta.

  • Poista data-aineiston sisältämä data valitsemalla Poista lomakkeen kohdasta Data-aineisto.
  • Poista koko data-aineisto valitsemalla Poista lomakkeen alareunasta.

Seuraa datan käyttöä

Palvelussamme on saatavilla kahdenlaisia tilastoja:

  • Yleisiä tilastoja
  • Yksittäisiä tietoaineistoja koskevia tilastoja

Yleiset tilastot löydät Tilastot-sivultamme. Sivulla voit tarkastella esimerkiksi vanhentuneiden tietoaineistojen määrää ja ladatuimpia data-aineistoja.

Yksittäistä tietoaineistoa koskevat tilastot löydät sen sivulta sivupalkista. Tilasto kertoo tietoaineiston lataus- ja katselumäärät eri aikaväleiltä.

Tietoaineiston tilastot löydät jokaisen tietoaineiston sivulta.

Sähköposti-ilmoitukset

Saat Avoindata-palvelusta sähköpostimuistutuksia ylläpitämistäsi tietoaineistoista. Jos et halua saada joitakin ilmoituksia jostakin tietoaineistosta, ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin.

Nämä muistutukset tulevat siihen sähköpostiosoitteeseen, joka on merkitty tietoaineiston lisäyslomakkeessa kohtaan Ylläpitäjän sähköpostiosoite. Voit muuttaa sähköpostiosoitetta hallinnoimalla tietoaineiston tietoja.