Avoin data kansalaiselle

Kuka tahansa voi hyötyä avoimesta datasta. Voit esimerkiksi tutustua itseäsi kiinnostaviin aiheisiin avoimen datan avulla, käyttää avointa dataa materiaalina tutkimuksissa tai ladata tietoaineistoja omaan käyttöösi ja hyödyntää niitä esimerkiksi sovelluskehityksessä.

Datan avaaminen, eli sen tarjoaminen kaikkien käyttöön, edistää esimerkiksi hallinnon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, ja siten hyödyttää kaikkia kansalaisia. Avattu data edesauttaa myös demokratian toteutumista, kun kuka tahansa voi tarkastella esimerkiksi valtion hankintoja. Julkinen hallinto avaa suuria määriä dataa kaikkien saataville osittain jo lainsäädännön ohjaamana. 

Avointa dataa käyttämällä säästetään kustannuksissa ja luodaan tehokkaampia ja laadukkaampia palveluita kaikille kansalaisille. Avoimen datan avulla voidaan luoda uusia palveluita, jotka eivät muuten olisi mahdollisia ainakaan ilmaiseksi. Esimerkiksi erilaiset liikkumiseen liittyvät palvelut, kuten VR:n asema-aikataulut näyttävä junat.net tai reaaliaikasen sadetilanteen kartalla näyttävä sataako.fi, hyödyntävät avointa dataa. Sen lisäksi avoin data luo uusia mahdollisuuksia innovaatiolle ja siten uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Avoindata.fi kansalaiselle

Kuka tahansa voi hyötyä avoindata.fi-palvelusta. Tietoaineistojen selaaminen ja lataaminen omaan käyttöön on maksutonta, eikä vaadi rekisteröitymistä.

Avoindata.fi-palvelusta löydät alati kasvavan määrän erilaisia avoimen datan tietoaineistoja. Voit selata palvelustamme löytyvää dataa vapaasti tai hakea tietoaineistoja esimerkiksi kiinnostavien avainsanojen tai kategorioiden perusteella. Voit myös ladata aineistoja omaan käyttöösi maksutta. Palvelumme suosituimpia tietoaineistoja ovat suomalaiset nimiaineistot, kuntien nimet sekä Suomen sodissa kaatuneet

Tilastot-sivulta näet lisäksi erilaisia raportteja palvelustamme, kuten tiedon suosituimmista tietoaineistoista ja ladatuimmista data-aineistoista.

Käyttösovelluksista löydät useita käytännön esimerkkejä avoimen datan käytöstä ja voit jopa löytää uuden suosikkisovelluksesi! Suurin osa galleriasta löytyvistä sovelluksista on maksuttomia. Jos olet luonut jonkin avointa dataa hyödyntävän sovelluksen, voit ilmoittaa sen avoindata.fi:n sovellusgalleriaan.

Käyttösovellusesimerkki Kannattaakokauppa.fi - Asuntojen hintatrendien tilastollinen mallinnus ja visualisointi

Mietitkö uuden asunnon hankkimista tai nykyisen asuntosi myyntiä, tai oletko muuten vain kiinnostunut asuntojen hinnoista eri alueilla? Reaktorin tuottama kannattaakokauppa.fi visualisoi koko Suomen asuntojen hintoja ja hintatrendejä postinumeroalueittain. Palvelusta löydät dataa vuodesta 2005 eteenpäin.