Datan löytäminen ja hyödyntäminen

Palvelumme on jaettu tuottajiin, tietoaineistoihin sekä käyttösovelluksiin. Tietoaineistolla tarkoitetaan varsinaista avointa dataa. Jokainen tietoaineisto kuuluu jollekin tuottajalle eli organisaatiolle. Sovellusgalleriastamme löydät erilaisia esimerkkejä avoimen datan hyödyntämisestä käytännössä.

Palvelustamme löytyvää dataa voi hakea, selata, hyödyntää ja ladata omaan käyttöön myös ilman käyttäjätiliä.
Laajennettua hakua käyttämällä löydät helposti dataa sinua kiinnostavista aiheista.

Datan hyödyntäminen

Avoindata.fi on tarkoitettu kaikkien käyttöön. Palvelumme sisältöä voivatkin hyödyntää kaikki avoimesta datasta kiinnostuneet — niin toimittajat ja sovelluskehittäjät kuin tavalliset tallaajatkin.

Tietoaineistot

Tietoaineisto koostuu sen sisältöä tarkemmin kuvailevasta tiedosta, eli metatiedosta, sekä yhdestä tai useammasta data-aineistoista

Palvelustamme löydät kasvavan kokoelman tietoaineistoja eri aihealueilta. Voit selata kaikkia palvelumme tietoaineistoja tai etsiä aineistoja sinua kiinnostavista teemoista. Tietoaineistoista saat selville esimerkiksi mitkä nimet ovat olleet Suomessa suosituimpia, mihin valtio on käyttänyt rahojaan sekä nykyisen kuntajaon.

Voit arvioida tietoaineiston laatua ja hyödyllisyyttä sivupalkin Käyttäjäarvio-kohdasta tai antaa palautetta tietoaineiston ylläpitäjälle sähköpostitse.

Käyttäjäarvio on viisiportainen tähtiluokitus, ja se löytyy tietoaineiston sivupalkista. Siinä näkyy kaikkien käyttäjien tähtiarvio sekä käyttäjän oma tähtiarvio.

 

Data-aineistot

Data-aineisto on tietoaineiston osa, joka sisältää itse datan.
Data-aineistot voivat sisältää esimerkiksi: 

Voit ladata haluamasi data-aineiston omaan käyttöösi valitsemalla Lataa tai Avaa data-aineiston kohdalta.

Joillekin data-aineistoille on lisätty esikatselunäkymiä. Esikatselunäkymät voivat olla taulukkoja, kuvaajia, karttoja tai kuvia, jotka auttavat data-aineiston sisällön hahmottamisessa. Voit tarkastella esikatselunäkymiä valitsemalla haluamasi data-aineiston tietoaineiston sivulta. ​​​​

Lisenssit

Lisenssillä eli käyttöluvalla määritellään käyttöehdot, joilla avattua dataa saa käyttää. Avoimen datan tietoaineistot on kaikki lisensoitu avoimella lisenssillä, jonka ansiosta data on kaikkien vapaasti käytettävissä mihin tahansa tarkoitukseen.

Suosittelemme avoimen datan tietoaineistojen lisenssiksi Creative Commons Nimeä 4.0 (CC BY 4.0) tai Creative Commons CC0 1.0 -lisenssiä. Näiden pääasiallinen ero on se, että CC0 1.0 -lisenssillä varustettua dataa voi käyttää ilman, että mainitsee alkuperäisen lähteen. CC BY 4.0 -lisenssi taas vaatii sen, että alkuperäinen lähde mainitaan dataa hyödynnettäessä. Suurin osa palvelustamme löytyvistä tietoaineistoista onkin lisensoitu näillä.

Datan hyödyntäjänä sinun on huolehdittava asianmukaisesta viittauksesta datan julkaisijaan. Datan julkaisijat ilmoittavat julkaistun aineiston yhteydessä siitä tavasta, jolla haluavat aineistoon viitattavan. Lisäksi sinun on hyvä katsoa läpi lisenssiehdot sekä mahdolliset julkaisijan asettamat vastuuvapauslausekkeet.

Käyttösovellukset

Löydät sivustoltamme myös avointa dataa hyödyntäviä käyttösovelluksia. Ne tarjoavat esimerkkejä siitä, mihin kaikkeen avointa dataa voi käyttää, ja miten me kaikki voimme hyötyä sen käytöstä. Käyttösovelluksia ovat esimerkiksi erilaiset mobiilisovellukset, visualisoinnit tai verkkosivut, jotka hyödyntävät avointa dataa.

Avoimesta datasta on hyötyä useilla eri aihealueilla. Löydät galleriastamme esimerkiksi liikkumista helpottavia sovelluksia, talouden ja hankinnan visualisointeja sekä esimerkkejä väestötiedon hyödyntämisestä.

Avoimen datan avulla on mahdollista luoda toimivampi ja tasavertaisempi yhteiskunta meille kaikille.

Saavutettava paikannin — Blindsquare

Blindsquare on avoimeen dataan perustuva sovellus, joka helpottaa näkövammaisten liikkumista. Sovellus kuvailee lähiympäristöä ja sen kohteita ääneen käyttäjälle. Se kertoo esimerkiksi lähistön kiinnostavista kohteista ja ilmoittaa lähestyvistä risteyksistä. Blindsquarea voi käyttää myös ääniohjauksella.


Jos olet luonut avointa dataa hyödyntävän käyttösovelluksen, jonka haluaisit lisätä sivuillemme, voit kertoa siitä meille ilmoituslomakkeella. Voit myös ilmoittaa meille muita kuin omia sovelluksiasi. Otamme yhteyttä kehittäjään ja lisäämme sovelluksen palveluumme.

Tuottajat

Tuottaja on esimerkiksi henkilö, yritys tai yhdistys, joka on avannut tuottamaansa dataa avoimeen käyttöön. Tuottajaan viitataan oppaassa sekä palvelussa myös termeillä organisaatio ja tuottajaorganisaatio. Organisaatiota käytetään tietoaineistojen julkaisemiseen ja hallinnointiin.

Datan hakeminen

Etusivulta löytyvällä haulla voit hakea tuottajia, tietoaineistoja sekä käyttösovelluksia vapaalla sanahaulla.

Hakusanan tulee olla vähintään 3 merkkiä pitkä.

Kultakin sivulta löytyy myös oma hakunsa.
Haku kohdistuu automaattisesti sekä tietoaineiston, tuottajan tai käyttösovelluksen nimeen että kuvaukseen. Voit rajata hakutuloksia sivun vasemmasta reunasta löytyvien suodattimien avulla. 

Löydät palveluun ladatut rajapinnat tietoaineistojen joukosta hakusanalla "rajapinta".

Laajennettu haku

Tarkempia rajauksia tietoaineistojen hakuun voit tehdä käyttämällä laajennettua hakua. Laajennetun haun avulla voit määritellä esimerkiksi mikä lisenssi tietoaineistolla on tai kenen tuottamia tietoaineistoja haluat hakea. Voit myös määritellä haluatko hakea tietoaineistoista, sovelluksista vai molemmista.

Laajennetussa haussa voit valita erilaisia hakuehtoja, kuten haun kohdistumisen, datan tuottajan tai datakategorian.

Voit käyttää laajennetussa haussa AND, OR ja NOT -hakuoperaattoreita. 

  • AND-hakuoperaattori: haun tulokset täsmäävät molempiin hakusanoihin. Myös välilyönti toimii AND-hakuoperaattorina. ​​​​​Esimerkiksi ostolaskut AND valtio antaa tulokseksi aineistot, joissa esiintyy sanat valtio ja ostolaskut
  • OR-hakuoperaattori: haun tulokset täsmäävät jompaankumpaan tai molempiin hakusanoihin.
    Esimerkiksi ostolaskut OR valtio antaa tulokseksi sekä ostolaskut- että valtio-hakusanaa vastaavat aineistot
  • NOT-hakuoperaattori: haun tuloksissa ei esiinny toista hakusanaa.​​​​​​Esimerkiksi ostolaskut NOT valtio antaa tulokseksi kaikki ostolaskut-aineistot, joissa ei esiinny hakusanaa valtio. 

 

Seuraaminen

Voit seurata itseäsi kiinnostavia tietoaineistoja, tuottajia tai kategorioita, jolloin saat tiedon aina kun seuraamaasi kohdetta päivitetään.

Seuraaminen kirjautuneena

Seuraa haluamaasi kohdetta sen sivulta löytyvällä Seuraa-painikkeella.

Tuottajan sivulta löytyvällä Seuraa-painikkeella pysyt ajan tasalla tuottajan tekemistä muutoksista.

Näet kaikki seuraamiesi kohteiden tapahtumat ja voit hallinnoida tilauksiasi profiilisi Ajankohtaista-sivulta.

Seuraaminen ilman käyttäjätiliä

Voit seurata tietoaineistoja myös rekisteröitymättä palveluun. Tilaa sähköposti-ilmoitukset muutoksista kyseisen tietoaineiston sivulta. 

Voit tilata muistutuksia tietoaineistoon tehtävistä muutoksista kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi tietoaineiston sivulta löytyvään Sähköpostiosoitteesi-kenttään ja valitsemalla tilaa.

Voit peruuttaa tilauksen sähköpostissa tulevan linkin kautta.