Användarkonto

Användarkonto i Öppnadata

Du behöver registrera dig i tjänsten Öppnadata endast om du vill bli medlem i en organisation eller lägga till eller administrera dataset. Du kan bläddra i, ladda ner och följa dataset i tjänsten också utan att registrera dig.

Registering

Registrera dig i tjänsten med din e-postadress på registreringssidan. Fält i formuläret som är märkta med en asterisk är obligatoriska.

Avoindata Note icon

 

Om du vill bli medlem i din arbetsplats organisation och administrera organisationens data ska du använda din e-postadress till arbetet.

Om du ansöker om medlemskap i eller om du läggs till som medlem i en organisation, kan administratören för organisationen i fråga se din e-postadress. Tjänstens administratörer ser alltid din e-postadress.

 1. Fyll i din e-postadress och önskat användarnamn.
  Användarnamnet får endast innehålla små bokstäver, siffror och specialtecknen - och _. Användarnamnet får inte innehålla skandinaviska tecken.
 2. Svara på CAPTCHA-frågan.

När du har registrerat dig får du en bekräftelselänk per e-post. Via länken kan du skapa ett lösenord för ditt konto.

Du kan redigera inställningarna i din profil senare genom att logga in och gå till Profil > Inställningar för användarkontot.

Skapa lösenord

Efter registreringen får du en länk per e-post. Via länken kan du skapa ett lösenord för ditt konto. Öppna länken och följ anvisningarna på sidan.

Ett bra lösenord är minst 12 tecken långt och innehåller både stora och små bokstäver samt siffror och specialtecken.

 1. Öppna länken och följ anvisningarna på webbplatsen.
 2. Fyll i önskat lösenord och bekräfta det.

Hantera användarkontot

På sidan Min profil hittar du dina egna dataset om du har lagt till sådana, samt händelser på ditt konto. Under flikarna Mina dataset och Min organisation i sidoraden kan du kontrollera dina dataset och se i vilka organisationer du är medlem.

 • Redigera dina personuppgifter: Du kan redigera ditt namn och din beskrivning som andra användare ser.
 • Aktuellt: Du ser händelser i de objekt som du följer.
 • Inställningar för användarkontot: Du kan byta lösenord och e-postadress.

Andra användare ser ditt användarnamn samt ditt namn och din beskrivning, om du har lagt till dessa. Endast du själv ser API-nyckeln i dina profiluppgifter. API-nyckeln behövs om du vill använda tjänsten Öppnadata via ett gränssnitt.

Återställa lösenord

Om du har glömt ditt lösenord eller ditt användarnamn kan du begära att få en länk skickad till din e-post. Via länken kan du ändra ditt lösenord.

 1. Välj Logga in > Glömt ditt lösenord?
 2. Fyll i ditt användarnamn eller din e-postadress i fältet.
  En länk skickas till den e-postadress som är bunden till ditt konto. Via länken kan du återställa ditt lösenord.
 3. Öppna länken som du fått per e-post och följ anvisningarna.
Avoindata Note icon

 

Länken för att återställa lösenordet är i kraft 24 timmar. Ditt lösenord ändras inte om du inte själv byter det via länken.