Öppna data för medborgare

Suomi.fi-öppnadata för medborgaren

Vem som helst kan använda sig av öppna data. Du kan till exempel ta hjälp av öppna data för att lära dig mer om intressanta ämnen, använda öppna data som forskningsmaterial eller ladda ner dataset för eget bruk och använda dem i applikationsutveckling.

När man öppnar data, det vill säga att göra data tillgängliga för vem som helst, blir förvaltningen mer öppen och transparent vilket gynnar alla medborgare. Öppna data stöder också demokratin, eftersom vem som helst kan granska till exempel statens upphandlingar. Den offentliga förvaltningen gör redan nu stora mängder data tillgängliga för alla i enlighet med lagstiftningen.

Användningen av öppna data sparar kostnader och skapar mer effektiva tjänster av högre kvalitet för alla medborgare. Med hjälp av öppna data är det möjligt att skapa nya tjänster som det annars inte varit möjligt att tillhandahålla åtminstone avgiftsfritt. Öppna data används till exempel av olika tjänster med anknytning till trafikuppgifter, såsom junat.net med VR:s tågtidtabeller eller HRT:s karttjänst sporat.fi, som visar spårvagnarnas aktuella position på kartan. Öppna data skapar dessutom nya möjligheter till innovation, vilket leder till nya företag och arbetstillfällen.

Suomi.fi-öppnadata för medborgaren

Vem som helt kan använda tjänsten Öppnadata. Du kan bläddra bland dataseten och ladda ner det du behöver avgiftsfritt. Du behöver inte ens registrera dig.

I tjänsten Öppnadata finns en ständigt växande mängd dataset med olika typer av öppna data.
Du kan bläddra fritt bland alla data i vår tjänst eller söka dataset till exempel utifrån intressanta nyckelord eller kategorier. Du kan också ladda ner material för eget bruk helt avgiftsfritt. De mest populära dataseten i vår tjänst är finländska namn, kommunnamn och stupade i Finlands krig.

På sida statistik hittar du olika rapporter om vår tjänst, såsom uppgifter om de mest populära dataseten och de mest nedladdade dataseten.

Bland applikationerna hittar du flera praktiska exempel på användning av öppna data. Vem vet, kanske du hittar en ny favoritapp? De flesta av applikationerna som presenteras i vårt appgalleri är avgiftsfria. Om du har programmerat en applikation som använder öppna data kan du fylla i formuläret under länken för att appen ska tas med i appgalleriet på Öppnadata.

Exempel på en applikation: Kannattaakokauppa.fi (på finska) – en statistik modell och visualisering av pristrender för bostäder

Funderar du på att skaffa en ny eller sälja din nuvarande bostad? Är du intresserad av bostadspriserna i olika områden i allmänhet? Appen kannattaakokauppa.fi, som programmerats av Reaktor, visualiserar bostadspriser och pristrender i hela Finland enligt postnummerområde. I tjänsten ingår data från och med 2005.