5. Publicering
Denna fas kan till exempel genomföras så här
Personen som främjar informationsdelning i organisationen och dataförvaltaren
- utarbetar omfattande metadata för data.
- utreder var data kan publiceras.
- publicerar data i en dataportal, såsom avoindata.fi.
- kommer tillsammans med organisationens kommunikation överens om hur man informerar om publiceringen av data.
Organisationens IT-experter
- bereder data för publicering.
Beskrivning av metadata
I det här skedet går vi igenom varför och hur det är bra för organisationen att beskriva det informationsmaterial som ska öppnas samt var beskrivningsinformationen kan publiceras. Beskrivningsinformation kallas också metainformation eller metadata.
Varför är det viktigt att beskriva informationsmaterialet?
Metadata hjälper användare av data, såväl personer som datorer, att förstå data och underlättar därmed vidareutnyttjandet av data. I metadata beskrivs bland annat ursprunget till dessa data, datastrukturen samt rättigheter och licenser som gäller användningen av dessa data. Utan denna information är det inte möjligt att använda data. När data publiceras på internet försvinner dess ursprungliga kontext lätt och därför är det särskilt viktigt att erbjuda användaren metadata.
Vi föreställer oss att siffran 37 förekommer i informationsmaterialet. Utan metadata kan nummer 37 tyda på till exempel inomhustemperatur, skostorlek, sittplats eller något annat. Endast med hjälp av metadata kan man förstå numrets betydelse på rätt sätt.
Materialet har i allmänhet två typer av metadata.
- Materialets interna metadata, dvs. datamodellen som beskriver materialets informationsfält och deras kopplingar till varandra.
- I datamodellen kan man till exempel definiera i vilken form tabellens datum är eller vad som avses med kolumnen "namn" i tabellen.
- Vid fastställandet av datamodellen kan man till exempel utnyttja verktyget interoperabilitetsplattformens datamodeller.
- Materialets externa metadata, som beskriver hela materialet, till exempel dess upprätthållare, kvalitet och hur materialet har uppkommit.
Det finns ingen rekommendation från informationshanteringsnämnden för att beskriva metadata, men till exempel i metadata som publiceras i tjänsten avoindata.fi används EU-ländernas gemensamma datamodell DCAT-AP 2.0.
Enligt INSPIRE-direktivet ska EU:s medlemsländer utarbeta metadata om de geografiska datamängder och tjänster som omfattas av direktivet samt publicera dem i en söktjänst, som i Finland är Paikkatietohakemisto.
Hur lönar det sig att beskriva informationen som ska öppnas?
Metadata bör vara tillgängliga i både människo- och maskinläsbart format.
Det lönar sig att erbjuda metadata på finska, men i mån av möjlighet även på svenska och engelska. I synnerhet engelskspråkiga metadata är till nytta för eventuella internationella dataanvändare. Det informationsmaterial som beskrivs i tjänsten Avoindata.fi finns automatiskt i tjänsten data.europa.eu. Tjänsten samlar europeiska data och på så sätt ger den internationell synlighet för öppen informationen i olika länder. De organisationer som redan öppnat information har i samband med publiceringen av informationsmaterialet publicerat beskrivande information om informationsmaterialet, såsom rubrik, kontext, producent, innehåll och struktur för det publicerade informationsmaterialet.
De organisationer som redan har öppnat information har publicerat metadata tillsammans med datamaterialet antingen i dataportalen (såsom avoindata.fi), på organisationens egna webbsidor eller i båda.
Vilka metadata lönar det sig att erbjuda?
I datamaterialets metadata är det bra att lyfta fram åtminstone följande:
- basuppgifter såsom namn och licens
- När du publicerar datamaterialet i dataportalen är de nödvändiga basuppgifterna i allmänhet obligatoriska fält
- beskrivning av datainnehållet och eventuella brister
- processen för produktion av information
- beskrivning av informationens kvalitet med hjälp av indikatorer som är gemensamma för den offentliga förvaltningen.
- eventuella beräkningsformler eller motsvarande i anslutning till produktionen av informationsmaterial, om möjligt.
- kontaktuppgifter till upprätthållaren av informationsmaterialet
I informationsmaterialets metadata är det också bra att fastställa hur ofta datamaterialet kommer att uppdateras. Uppdateringstidpunkten och uppdateringscykeln för materialet är viktig information för dem som utnyttjar informationen. Information som delas ut som gränssnittsdelning (såsom väderinformation) kan till och med uppdateras i realtid, men information som delas som fil (såsom statistik) kan uppdateras mer sällan, till exempel en gång per år.
Publikation och kommunikation
I det här skedet beskrivs hur och var det är bra att publicera informationsmaterialet och hur man ska kommunicera om det.
Det finns inga officiella rekommendationer för publicering och kommunikation av informationsmaterial som ska öppnas.
De organisationer som redan öppnat information har i allmänhet publicerat det informationsmaterial som ska öppnas jämte metadata i den offentliga dataportalen, så att informationsmaterialet kan hittas så enkelt och snabbt som möjligt.
Var lönar det sig att publicera öppna data?
I Finland finns det flera dataportaler som inrättats för att dela information.
- I tjänsten avoindata.fi kan vem som helst publicera alla typer av öppna data
- Städerna i huvudstadsregionen publicerar i regel sina data i HRI-tjänsten.
Det är bra om statsförvaltningens öppningar av data görs synliga i tjänsten avoindata.fi. På så sätt når meddelandet många som är intresserade av att utnyttja data.
Tjänsten avoindata.fi fungerar som en nationell kontaktpunkt för öppna data, där beskrivningsuppgifterna för det informationsmaterial som finns i tjänsten genomsöks och publiceras i tjänsten data.europa.eu som administreras av Europeiska kommissionen. Avoindata.fi innehåller mycket beskrivningsinformation om datamaterial som publicerats i andra finländska dataportaler - uppgifterna genomsöks bland annat i tjänsten Helsinki Region Infoshare och i Metadatakatalogen.
Utöver att organisationen publicerar beskrivningen av sitt datamaterial i någon dataportal kan organisationen också publicera information på sina egna webbsidor.
Iakttagande av FAIR-principerna vid publicering av data
FAIR-principerna har ursprungligen utvecklats för forskningsdata. De kan dock också tillämpas vid publicering av öppna data, även om alla principer inte nödvändigtvis kan följas som sådana.
FAIR-förkortningen kommer från orden
- Findable (enkel att hitta)
- Accessible (tillgänglig)
- Interoperable (interoperabel) och
- Re-usable (återanvändbar).
Genom att följa principerna strävar man efter att säkerställa att data är lätta att återanvända och att publicerade data jämte beskrivningar håller hög kvalitet.
Kontrollera att den öppna data som du publicerar följer FAIR-principerna:
- Publicera data i en offentlig dataportal, till exempel i avoindata.fi.
- Säkerställ att data får en individuell identifikation.
- Publicera data i öppet filformat.
- Beskriv data på ett heltäckande sätt.
- Licensiera data med öppet användningstillstånd, såsom Creative Commons BY 4.
Läs mer om FAIR-principerna vid publicering av öppna data (på finska).
Hur lönar det sig att kommunicera om publiceringen av data?
Det lönar sig för organisationen att marknadsföra det informationsmaterial som den öppnat med olika kommunikationssätt och uppmuntra till att utnyttja data.
Information som öppnats kan meddelas till exempel på organisationens
- webbplats,
- i nyhetsbrevet och
- i sociala medier.
Dessutom kan data presenteras för organisationens nätverk. Man kan även uppmuntra till att utnyttja data genom att ordna olika evenemang där data utnyttjas.
Det lönar sig också för organisationen att uppmuntra dem som utnyttjar data att berätta om applikationer som använder öppna data som organisationen publicerat. Eventuella exempel på applikationer kan lyftas fram till exempel i sociala medier och på så sätt inspirera andra applikationsutvecklare och dataanvändare.