Ajankohtaista

Avoindata.fin käyttötilastoja julkaistu

Avoindata.fi-palvelussa seurataan palvelun käyttömääriä. Käytöstä seurataan

  • istuntoja
  • käyttäjiä ja
  • sivukatseluja.

Suosituimmat tietoaineistot näkyvät palvelun etusivulla. Yksittäisten tietoaineistojen kohdalla näytetään aineiston sivunäytöt ja latausmäärät.

Tilastot löytyvät palvelusta sivulta Tietoa palvelusta / Tilastot.

Avoimen datan opas esillä Bobcatsss-konferenssissa Tampereella

Järjestyksessään jo 25. kansainvälinen informaatiotutkimuksen alan Bobcatsss-konferenssi kokoontui tammikuun lopussa Tampereen yliopistolla. Informaatioalan ammattilaisia ja opiskelijoita yhteen kokoavan tapahtuman tämän vuotisena teemana toimi tiedon merkitys elämänlaadun parantamisessa. Kolmen konferenssipäivän aikana opiskelijat ja alan tutkijat esittelivät viimeisintä tutkimustaan aiheeseen liittyen niin kirjastojen, tietoammattilaisten kuin interaktiivisen median näkökulmasta. Teemaan soveltuen myös Avoimen datan opas oli edustettuna konferenssin ohjelmassa. 

Global open data index - vuoden 2016 tietojen keruu käynnissä

Global Open Data Indexin tietojen keruu on käynnissä http://global.survey.okfn.org/ Keskusteluun tutkimukseen liittyvistä asioista voi ottaa osaa osoitteessa  https://discuss.okfn.org/c/open-data-index.

Museoviraston kuvakokoelmia avoimeen käyttöön

Museoviraston Kuvakokoelmat on avannut yli 100 000 kuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi Finna-palvelun (www.finna.fi) kautta. Kuvien joukossa on mm. vanhaa grafiikkaa, näkymiä ja ihmisiä 1800-luvulta ja koko Suomen 1900-luvun kuvallinen kirjo. Kuvia on runsaasti 100 vuodenkin takaa ja uusimmat kuvat ovat 2000-luvulta. Kuvat ovat käytettävissä pääsääntöisesti CC BY -lisenssillä eli niitä uudelleen julkaistaessa on kuvaaja ja kuvalähde mainittava. Kuka tahansa voi käyttää kuvia lähes mihin tahansa vain keksiikään käyttää.

Valtion hankintatietoja avoimena datana keväällä

Valtion hankintatiedot julkaistaan keväällä 2017 avoimena datana. Samalla toteutetaan kaikille avoin palvelu, jossa kansalaiset ja yritykset voivat seurata lähes reaaliaikaisesti ja dynaamisesti valtion hankintoihin liittyvää rahan käyttöä.

Avoindata.fin käyttö kasvoi edelleen vuonna 2016

Vuoden 2016 keskeiset Avoindata.fi-palvelun kehittämistavoitteet olivat

Kiinteistörekisterikartta avoimeksi dataksi

Kiinteistöjaotusta, kiinteistötunnusta ja rajamerkkejä koskeva tieto muuttui avoimeksi ja maksuttomaksi tietoaineistoksi 1.1.2017. Data on saatavissa Maanmittauslaitoksen tiedosto- ja rajapintapalveluissa.

http://www.maanmittauslaitos.fi/tiedotteet/2017/01/kiinteistorekisterikartta-avoimeksi-dataksi

Avoindata.fi on siirtynyt Väestörekisterikeskuksen vastuulle

Avoimen tiedon ja yhteentoimivuuden palvelu Avoindata.fi (www.avoindata.fi) on siirtynyt 1.1.2017 Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorilta Väestörekisterikeskuksen vastuulle.

Hallinnollinen muutos ei näy palvelun käyttäjille, vaan Avoindata.fi-palvelu toimii edelleen nykyisten periaatteiden mukaisesti. Palveluun liittyviin kysymyksiin vastaa Väestörekisterikeskus.

Verkko-opiskelusta vauhtia datan avaamiseen

Julkishallinnon datan avaajan mestarikurssi, joka alkoi lokakuussa ja päättyi marras-joulukuun taitteessa, on tuottanut hyvää satoa. Kurssin suoritti kuudestatoista organisaatiosta yhteensä 92 henkilöä, jotka laativat omalle organisaatiolleen suunnitelman datan avaamisesta ja siitä tiedottamisesta.

DataBusiness Challenge, the Metropolitan sprint 14.12. Espoossa

Kehitä avointa dataa hyödyntävä ratkaisu ja osallistu DataBusiness Challenge-kilpailuun 14.12.2016 Espoossa. Tilaisuudessa pääset kuulemaan suoraan pääkaupunkiseudun kaupunkien edustajilta kilpailun haasteista ja kaupunkien toiveista. Tapahtumassa pääset tutustumaan data-asiantuntijoihin, kaupunkien kehittäjiin ja keskustelemaan työn alla olevasta, tai vaikka ihan idean tasolla olevasta kilpailutyöstäsi.