Avoimen datan opas

Avoimen datan opas

 

Tervetuloa tutustumaan Avoimen datan oppaaseen. Täältä löydät ohjeita, vinkkejä ja muita datan soveltamisessa huomioitavia seikkoja olit sitten aloittelija, käyttäjä, dataa tuottavan organisaation edustaja tai ohjelmistokehittäjä.

Opas on jaettu 6 pääluokkaan:

1. Aloittelijan oppaasta löydät perustietoa. Tämä sopii sinulle, jos avoin data on käsitteenä sinulle aivan uusi. Oppaassa käydään läpi termistön lisäksi myös lisenssit, joilla data on käytettävissä. Opas neuvoo miten löydät itsellesi relevanttia tietoa, ja opastaa mitä keskeisiä ohjelmistoja tarvitset hyödyntäessäsi palvelussa olevaa dataa.

2. Datan käyttäjän opas kertoo syventävästi tavoista, joilla voit käyttää dataa. Datan avulla voit tuottaa erilaisia graafeja, ohjelmistoja ja tutkimustietoa, tai kuinka eri datapaketteja yhdistelemällä, eli rikastamalla voidaan saadaan entistä yksityiskohtaisempaa ja mielenkiintoisempaa tietoa.

3. Datan tuottaja -osiosta löydät datan avaamista suunnitteleville organisaatiolle tai yksityishenkilölle suunnattua tietoa, sekä syventävää luettavaa mikäli datan avaaminen on jo asiana tuttu. Saat myös tietoa kuinka voit käyttää Avoindata.fi palvelua työkaluna oman organisaatiosi datan jatkokehittämiselle.

4. Avaajan opas on organisaatioille suunnattu neliosainen tietopaketti, joka seuraa Share-PSI 2.0 käytännön mukaista ohjeistusta. Se opastaa yksityiskohtaisesti mm. eri prosessien käyttöönotossa, joilla varmistetaan että koko avaajan organisaatio saadaan mukaan niin että datan avaaminen ja ylläpito sujuu mutkattomasti ja säännösten mukaisesti.

5. Ohjelmistokehittäjä -osio käy läpi syventävästi avoimen datan käyttöä ohjelmistojen ja mobiilisovellusten kehityksessä ja opastaa kuinka saat käyttöön avoindata.fi-palvelun rajapinnat.

6. Tietoa palvelusta sisältää avoindata.fi-palvelun keskeisiä tietoja, kuten palvelun keskeiset ylläpitäjät, yhteystiedot, käyttöehdot ja rekisteriselosteen. Löydät myös tietoa siitä kuinka avoindata.fi-palvelu sijoittuu eurooppalaisessa avoimen datan hierarkiassa ja kuinka palveluun laitettua tietoa harvestoidaan eteenpäin.