Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri

Näissä dokumenteissa kuvataan kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri.

Viitearkkitehtuuri ohjaa kansallisesti tietojen ja palvelujen yhdistämisen ratkaisukokonaisuuksia ja tiedonvälityksen välineiden kehittämistä. Kansallinen palveluväylä tarkoittaa julkisen palveluväylän (erityisesti julkisen internetin yli tapahtuva suojattu tiedonvaihto) ja vyöhykkeiden (rajatussa ympäristössä tapahtuva tiedonvaihto) muodostamaa tiedonvälitykseen tarkoitettua palvelukokonaisuutta.

Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin tarkoituksena on kuvata osaltaan kansallisen palveluarkkitehtuuria keskittyen julkisen palveluväylän rooliin tietojärjestelmien välisessä integraatiossa. Julkisia palveluväyliä rakennetaan kansallisesti vain yksi, joten tältä osin viitearkkitehtuuri ei ole vain toteutusriippumaton kuvaus vaan täältä osin jo käytettävä ratkaisu.

Palveluväylän viitearkkitehtuuri ja erityisesti julkisen palveluväylän toteutus sisältää monia Perustietojen rajapintamäärittelyjen (PERA-määrittelyt) kanssa päällekäisiä ohjeistuksia. PERA-määrittelyt on otettu palveluväylän viitearkkitehtuurin liitteeksi.

Päivitetty versio 2.00 on hyväksytty JUHTAn kokouksessa 8.10.2015. Edellinen versio oli vuodelta 2013.

Data-aineistot

Lisätiedot

Kokoelma Yhteentoimivuuden kuvaukset ja ohjeet
Ylläpitäjä Valtiovarainministeriö
Ylläpitäjän sähköpostiosoite
  1. jari.kallela@vm.fi
Viimeksi muokattu 15.06.2020
Näytä muutoshistoria
Luotu 15.08.2014