8. Stöd till dem som utnyttjar informationen
Denna fas kan till exempel genomföras så här
Den person inom organisationen som främjar informationsdelning tillsammans med kommunikationsenheten
- stöder dataanvändningen genom att erbjuda användarna enkla responskanaler.
- samlar in respons från dem som utnyttjar data.
- ordna olika evenemang för att främja dataanvändningen, såsom hackathoner, där man utnyttjar de data som organisationen publicerat.
Stöd för användningen
I det här skedet beskrivs hurdant användarstöd organisationen kan erbjuda användarna av informationen och hur användarnöjdheten kan mätas.
Det finns inga officiella rekommendationer för användarstöd och mätning av användarnöjdheten.
Enbart öppnande av information leder sällan till att informationen utnyttjas. För att informationen ska kunna vidareutnyttjas måste man
- aktivt informera om dess existens,
- på olika sätt stöda användningen av den och
- samla in feedback.
Det är viktigt att stöda användarna och samla in feedback, eftersom det förbättrar interaktionen mellan organisationen och användarna och sannolikt ökar användningen av informationen. Responsen kan till exempel hjälpa till att förbättra datakvaliteten och användbarheten. Kvaliteten på och mängden utomstående respons kan variera, men det kan finnas mycket goda insikter bland dem.
I organisationer som redan öppnat information har man i allmänhet försökt förbereda sig på att svara på responsen från användarna. Användarna måste kunna lita på att deras önskemål hörs och att data utvecklas användarorienterat.
I användarstödet kan man i mån av möjlighet utnyttja öppna responskanaler där alla användare kan se andras feedback, eftersom alla på så sätt drar nytta av feedbacken. Sådana kanaler underlättar skapandet av ett samfund med öppna data och främjar utnyttjandet av data. Samtidigt effektiviserar de arbetet, eftersom samma meddelanden och respons inte behöver besvaras flera gånger. Det lönar sig för organisationen att välja sådana responskanaler som lämpar sig bäst för organisationen och dem som utnyttjar materialet, med beaktande av organisationens resurser.
Den allmänna uppfattningen är att mycket lite respons ges på öppet informationsmaterial. Ett informationsmaterial som orsakat mest användarrespons och frågor har varit Helsingfors stads inköpsfakturadata.
Sätt att erbjuda användarstöd
Utvecklarsamarbete
I det här skedet beskrivs hur organisationen kan främja samarbetet med användarna av information och utvecklargemenskapen.
Det finns inga officiella rekommendationer för samarbetet med användargrupper.
Behoven och kompetensen hos dem som utnyttjar information varierar. Till exempel kan en del av dem som utnyttjar eller utvecklar information ha behov av samarbete med dem som öppnar informationen, medan andra inte har behov av samarbete, utan vill utnyttja informationen på egen hand. Man kan svara på eventuella samarbetsbehov till exempel genom att ordna evenemang för dem som utnyttjar informationen eller genom att utse en gemenskapsansvarig i organisationen som samtalar och samarbetar med användargemenskapen. I fas 2 Nätverk som främjar samarbete beskrivs ekosystem och nätverk för öppen information, som det finns många av.
Det är bra om organisationen samarbetar intensivt med utvecklarna och i deras kanaler. Utvecklare och experter inom datavetenskap (eng. data science) är mycket efterfrågade och sysselsatta i Finland och runtom i världen. Kommunikation om öppna informationsmaterial och samarbetsmöjligheter i anslutning till dem sker ofta via flera kanaler och i vissa fall har budskapet spridits effektivt via informella nätverk och möten.
Målet med utvecklarsamarbetet är att underlätta vidareutnyttjandet av information och effektivisera genomslagskraften av den kommunikation som produceras för att stödja den. I utvecklargemenskaper stöder olika aktörer varandra.
Exempel på användarsamarbete
Intresset för öppna data kan väckas till exempel med olika hackathoner. Utöver hackathonerna vore det också bra att ordna mer långvarig verksamhet som stöder utnyttjandet av data.